ISO STANDARDI

Obuke Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG)

 

14.10.2020 23:28
Slika
 
ESG je skup standarda i smjernica za vanjsko i unutrašnje  osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

ESG ne predstavlja standarde kvalitete niti propisuje načine provođenja  procesa osiguravanja kvaliteta, ali ih usmjerava, pokrivajući područja koja su od ključne važnosti za kvalitet rada i okruženja za učenje u visokom obrazovanju.


ESG treba razmatrati u širem kontekstu koji uključuje i kvalifikacijske okvire, ECTS i dopunske isprave o studiju koji, također, pridonose poticanju transparentnosti i međusobnog povjerenja u visokom obrazovanju u EHEA-i.


ESG je prvenstveno usmjeren na osiguravanje kvaliteta u području učenja i poučavanja u visokom obrazovanju, što uključuje i okruženje za učenje te relevantne poveznice sa znanošću i inovacijom. Osim toga, visoke obrazovne institucije raspolažu politikama i procesima kojima osiguravaju i unapređuju kvalitet svojih drugih aktivnosti, poput naučnih radova i upravljanja.ESG se primjenjuje na sve vrste visokog obrazovanja koje se nude u EHEA-i, bez obzira na način studiranja ili mjesto izvođenja. ESG je, stoga, primjenjiv na sve vrste visokog obrazovanja, uključujući i transnacionalno i prekogranično obrazovanje. Ovdje izraz „program" označava visoko obrazovanje u najširem smislu pa tako i ono koje nije dijelom nekog programa koji vodi do formalnog akademskog naziva.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Quality Cert Sarajevo
Stupska bb
Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+38761666101
+38733676123
info@quality-cert.ba


Naša Lokacija

Reklama

Slika 61